Monday, February 28, 2011

5 hari 1 entry

Friday, 25th Feb 2011
Ptg...aktiviti sembahyang jumaat...lepas selesai terus balik BP..xsabar nk jumpa amsyar selepas 2week...rindu sgt...tp mak kol kate amsyar demam.

Saturday, 26th Feb 2011
Tghari, pergi baby shop beli susu and pampers amsyar..beli hamper untuk new baby born -Aufa Amani-baby gurl of Kak ainaliza....gaji xkeluar lagi...pelik plak rasa...
Mlm lps magrib balik KL ngn amsyar..walaupon demam...

Sunday, 27th Feb 2011
Amsyar demam lg...pkul 9 gerak pergi Alamanda, CNC buat game bowling..bangga dgn si hubby sbb dpt 1st place bahagian lelaki...so dpt bwk balik hamper sebesar org...mlm..demam amsyar mkn panas...

Monday, 28th Feb 2011
Terpaksa EL, sbb si hubby kn kerja...ada appraisal review...satu hari duduk rumah layan karenah si budak yg demam...sangat manja dan kuat merengek...sian anak ibu...xnk susu...xnk mkn...tp suke mkn ubat and minum air zamzam....ptg..demam amsyar da kurang...esok plan keje...

Tuesday, 1st March 2011
Kerja..sampai opis..si hubby kol bgtaw xjd hantar amsyar g nursery sebab amsyar kena demam campak...abes merah2 1 badan..kol nursery bgtau...diorg pon xgalakan sbb takut berjangkit kat budak lain...so terpaksa amek halfday dan hantar amsyar balik BP semula....

New updates: Yeay,xpayah hantar amsyar balik BP sbb nenek, cik lia and cik mi sudi dtg KL and jaga amsyar smpai amsyar sembuh....Thanks nenek!

Thursday, February 24, 2011

closing year for 2010

alhamdulillah...sudah 6 bulan....akhirnya berjaya jugak aku menempuh cabaran dlm CROP ni...18 months programme need another 1 years to go....bg sesapa yg kurang pasti ape itu CROP...itu adalah Cost/Resources Optimisation Programme yang menuntut semua warga kerja sentiasa berjimat cermat dan juga menggunakan cost dan sumber dgn sepenuhnya....alhamdulillah kerja sampingan ni memberi lebih cabaran dan juga mengexposekan diri aku dgn org2 yang lebih tgi jawatan ....mengajar aku cr utk bercakap dgn lbih baik...dan yg penting...membuka peluang utk aku mengenal dan berhubung dgn warga kerja sapura...

yela..duk kenal dgn org opis jek...nama jek sapura tp xkenal dgn sapura lain...dgn crop ni...dapat jugak merasa duduk semeja dgn director2 dr business unit yang lain...utk CROP 2...ade 6 business unit yg terlibat..thanks to semua yang tabah membalas email dan request report from me....agaknya...mcm mn aku rs rimas Patricia minta report...mcm tu la agaknye diorang rs nyampah kat aku...haha...what to do beb...dah kerja....aku dah rs ape Patricia rs...so far alhamdulillah....tp rsnye...aku tak la secerewet dia kot...yela...she is purely under that department and have 8.30am -5.30pm to mengadap that report...tp aku ade commitment lain lg yg mmg ada dlm job scope....

tetiba teringat psl auditor....rusdi dan jugak joo ann....berhari bertegang urat dgn auditor...haha...apepun thanks kerana berjaya mengaudit kami...akhirnya setelah setahun berkerja keras....company aku telh berjaya mengumpul profit sebanyak RM7.1m....itu baru 1 business unit...belum campur lain2 sapura...erm..xheran la empunya syarikat tersenarai antara top 40 yang terkaya dimalaysia....alhamdulillah...so maknanya report aku yg sebelum ni merah pon bertukar jd hijau...

so skarang ni persoalannya adalah bonus!....berapa bnyk agaknye bonus aku tahun ni...klu nk ikutkan past history..this year yang paling tgi...both revenue and profit achieved more that targeted....harap2 adalah bonus yg sepatutnya utk aku dan juga semua warga CME....so....skrg ape lg...dah boleh buat list....hihi....

Sunday, February 20, 2011

mengamuk sakan....

hye all...dikesempatan menunggu utk meeting dgn auditor pkul 3pm ni...tetiba plak jari gatal nk memblog...nak cerita psl weekn yg memuaskan....mengamuk sakan mengemas umah....hihi..mcm suspen jek title entry ni kan....bermula sabtu pg..lepas breakfast di Mcdonald....bermula khidmat untuk rumahku syurga ku....bermula dgn baju yg bertimbun....5 jam masa yg dihabiskan semata untuk kemas baju...kali ni terpaksa let go baju2 yg kurang mesra dibadan dan juga yang kurang pakai....satu beg besar utk ditransferkan hakmiliknya pada adik kembar yg semakin meningkat remaja...dan beberapa beg sampah utk ditransfer kan ke tong sampah....dulu pnh buang 1 beg plastik T-shirt si hubby...dlm seminggu boleh nampak makcik2 cleaner pkai baju tu...haha...kesian diorang...nk bg direct kat diorang takut diorang segan lak sbb taw baju tu sp punya...

stok2 baju pon xtaw dtg dr mana...sampai satu almari penuh...terpaksa pinjam almari dlm bilik tetamu....kesian sapa yg jadi tetamu aku...masih ada beberapa baju yg terpaksa digantung dlm bilik stor bg memudahkan prosess iron bju utk pergi kerja pg2.....dan baju2 amsyar pon sudah ditapis...mn2 yg 0-6 months...simpan dalam kotak utk bakal2 adik2nya...hihi....yang masih ok...sudah ditransfer ke 5tier rack...tp ibu pinjam 1-tier utk letak koleksi tudung2 ibu yer....hihi....

habis cerita psl baju...teringin plak nk ubah suai kedudukan katil dan almari...bukan apa..cuma nk bg space besar sikit utk amsyar bergolek2....alhamdulillah dgn bantuan si hubby...aku sgt puas hati dgn bilik sekarang...aman sikit nk tdo bile sumenya da bersih dan cantik....

ckp psl si hubby...thanks kerana membantu proses mengamuk sakan ni...but kesian sbb dia terjatuh ms cuci kipas kat dlm bilik...abis banjir 1 bilik....tula...rajin sgt la katakan....

paling puas hati tgk bilik stor...bukan setakat boleh lalu..tp boleh jugak golek2 kat situ...alhamdulillah sume kotak2 dan brg2 yg xpkai sudah dihumban...tinggal kerusi yg akan dibagi pd seseorang yg lebih memerlukan....yekla...sayang plak klu nk dibuang....rack kasut pon...terpaksa buat2 xnampak dgn kasut2 kesayangan...nk simpan pon bnyk yg makin rosak...nk bg orang pon mcm kesian plak...maka..ke tong sampah la jawabnye....xpe...ada la alasan nk bershopping kasut plak lepas ni...hihi...

ruang tamu pon semakin selasa...alihkan kerusi supaya lebih ruang utk amsyar bergerak dgn walker...erm...bila la anak ibu nk pandai berjalan ni...nt kite boleh main kejar2 yea...erm bahagian dapor turut tidak terlepas daripada amukan aku...haha....dgn bantuan sunlight...sume jd bersinar....tupperware sume sudah selamat tersimpan dlm almari...stok2 kuih raya pon...buang jekla...simpan lelama pon buat ape...periuk2 lm pon turut jd mangsa plastik sampah...adiah pemberian een and the gang ms kahwin dulu...sorry yea guys...aku hargai pemberian korang sbb tu aku guna sampai 2 tahun...tp ni da obselete..terpaksa buang...so xsabar nk guna periuk2 pemberian ella plak...2 tahun dah simpan....lps ni ada lg...stainless steel dr kak sa(kakak ipar)....yg tu mybe tarpaksa tgu lg 2 tahun lps periuk dr ella ni obselete...haha...dan sesuai jugak dgn dapur yang aku beli dr arezzo....yang tu tunggu masuk rumah baru plak...erm..ntah bila la boleh dpt rumah idaman ni...

kerja terakhir...sapu rumah 2 kali dan juga mob....selesai semua...lebih 20 plastik sampah terkumpul...xtermasuk kotak2 ...si hubby pon merungut sbb turun naik lif entah berapa trip...hihi..kurus la sikit...selesai semua...sangat puas hati...riben merah kat pintu luar pon dah diganti dgn ayat 'Assalammualaikum'...hihi...sekarang baru la senang hati nk menerima tetamu...hihi....ops...dulu pon senang tp kali ni insyallah lebih selesa dan yakin....hihi...yok datang umah!!

semoga amsyar lebih selesa kat rumah ni....walaupun xbesar mcm rumah nenek and tok ayah...tp amsyar still boleh main kejar2 dgn ibu and abi...xcukup dlm umah..kita boleh smbung main kat corridor ye...hihi...erm..xsabar nk tgu amsyar balik umah....sekian sudah cerita weekend kami....dah boleh g sambung keje...

Wednesday, February 16, 2011

work a.k.a kerja

kerja kerja kerja...dari kecil...selalu orang suruh belajar rajin2...besar nanti boleh keje yg bagus...gaji besar...mcm2 boleh beli...tp aku xkisah...kerja besar ke kerja kecil ke yg penting kerja tu halal dan juga kite enjoy dgn kerja kita...

kerja aku...klu dlm offer letter...Project Costing Executive...tp klu org tny, aku lebih suka ckp aku ni account executive...apa ada pd nama jawatan pon kan...semenjak dr grad UiTM segamat, ni lah kerja pertama aku...tp xsure yg terakhir ke tak...huhu....harap2 mampu la bertahan...

suka sgt dgn kerja yg aku buat sekarang...bangga sbb diperlukan even time cuti2 malaysia...so far alhamdulillah tuhan murahkan rezeki kerja dgn company ni...cuma lately bnyk tekanan sbb perlu buat kerja yg xde dlm scope offer letter, job description dan jugak PMS/KPI...apa boleh buat..makan gaji...

kenangan yg xboleh lupa...bila time honeymoon di Cameroon Highlands...baru beberapa hari bergelar isteri org....inai masih merah...tp stil kena ngadap laptop dlm bilik hotel...nasib baik si hubby x bising...sbb da dpt rasuah PSP ms hantaran...hihi....nk pergi strawbery park pon org opis cari...ms tu rs rimas jugak tp bile pk2 balik...seronok sbb dpt buat yg terbaik dan apa yg diharapkan....

weekn pertama setiap bulan pon biasanya terpaksa mengadap laptop sbb terpaksa complete report..sbb monday bos kena present...account plak selalu tutup last2 minute ari jumaat..nak x nak terpaksa weekn tdo lmbt siapkan report....

klu time cuti panjang pon sm...khidmat masih lg diperlukan...haha...teringat ms cuti di Terengganu...kebetulan xbw laptop and broadband...bos kol minta report..terpaksa pujuk si hubby pergi cc, retrieve email...nasib baik kebetulan ada adik ipar yang sedang bercuti semester..so boleh pinjam laptop dia...lps siap tolong mak mertua masak...setelkan hal anak...baru ngadap laptop...bila da siap tu...merayu lg dgn si hubby..tolong la pergi cc and email balik pd bos...thanks to si hubby yang supportive...

sepanjang tempoh bekerja ni..aku rs pengorbanan yg terbesar ialah ms dlm tempoh berpantang...still and still buat kerja jugak...remote dr opis...dan juga dgn bantuan abg mie...(admin clerk)....ms tu xde acc clerk lg..ni da ade..alhamdulillah ringan sikit....ms dlm pantang plak ialah ms yang paling menyedihkan dlm hidup...yang best cuma dpt baby jek...syukur sgt kat tuhan sbb amsyar xbnyk karenah...thanks to si hubby/mak dan adik2 yang bnyk membantu...

ni pic lm..office lm...status pon single...
hari ni..masih setia dgn kerja seperti biasa...aku sayang kerja aku...semoga tuhan mempermudahkan lg urusan kerja yg mungkin semakin mencabar pd ms depan...insyaallah...semoga dgn rezeki yg halal ni aku dpt membesarkan amsyar dan juga dpt membantu keluarga aku...amin

Tuesday, February 8, 2011

ragam amsyar 1



 10 months...Muhammad Amsyar Mifzal Bin Ahmad Fauzi dah semakin pandai mcm2 selain dr jalan..huhu...
20th Jan...bawa amsyar balik kampung kat Terengganu...ambil kesempatan sambil2 pergi kenduri walimatulurus Hadry dan Eida di Panji Alam...kali ni special sbb balik dgn Air Asia...special buat Amsyar la sbb first time naik kapal terbang...

ingatkan dia akan takut and nangis dlm kapal terbang mcm kebanyakkan budak..maklumla tekanan tempat tinggi...telinga akan jadi mcm tersumbat sikit...tp belainan dgn amsyar yg sesuai dgn makna nama nya...yang cergas...mmg xduduk diam... penerbangan malam yg sepatutnya sunyi sepi...jd bising dgn suara amsyar main...tendang2 kerusi...nasib baik xde org kat depan...mmg sangat ligat...smpai baby lain pon tengok kat dia...yg paling xboleh xtahan..boleh plak ngendap baby kat belakang seat...kesian kat si hubby sbb kena pgg amsyar...yekla..klu ibu yang pgg nt ibu boleh kena migrain...hihi...
video

apepun..org kate anak yang cergas/ligat/nakal adalah anak yg cerdik dan pintar...semoga amsyar menjadi anak yg cerdik dan pintar....amin....

~~~~~  more pictures of handsome boy....


Amsyar mmg xboleh duduk diam dah

Aktiviti menendang kerusi...



mengendap org belakang plak...

sibuk nk baca magazine
yeah!!!saya budak handsome yang cerdik!!!!

celebrating my mum's birthday

2nd February 2011...happy 51st birthday to my mum and also belated birthday to my dad on last 21st January 2011....

2hb...rabu...tghari da excited nk balik BP after sebulan lebih xbalik...paksa si hubby amek halfday (hihi...), trus amek amsyar dr nursery dan terus balik BP...alhamdulillah jalan xjem dan jugak xbanjir....

plan to have a surprise, small yet sweet party for my mum...dia xtaw yg anak/menantu/cucu dia balik awal aritu...we all call and say that we will be back on the 3rd feb morning...tp sbnrnya we all da smpai bandar...

plan berjaya dgn bantuan mama amsyar....we all jumpa kat umh maktok...mkn cake/kfc/mee....tp happy sbb dpt kumpul mkn ramai....cuma kurang 1 org mamat yg agak gelap xdpt join sbb terpaksa rushing to Singapore jd driver...huhu...

adiah mak tahun ni....sutera batik Jacquard tp dia lg suka adiah dr si hubby....vintage clock yang tergantung....

adiah belated uth ayah plak kemeja sutera batik sedondon colour dgn isteri tercinta dan jugak jam POLO dari si hubby....yang ni pon mcm lebih suka adiah dr si hubby sbb trus pakai jam tu...sedangkan baju kemeja yg harganya lebih kurang sm dgn jam tu langsung x di cuba smpai we all balik...sob sob...taun dpn bg jam dinding bru taw...hihi....

wateva pon..hope that this two old people (lady and gentlemen) is always being bless by God...dapat kesihatan yang baik walaupon umo da meningkat ke tahap emas...dan jugak happy dikelilingi dgn kasih syg dr anak2 dan cucu2 yg ada dan bakal menambah....yg penting sekarang....amsyar tetap No. 1....

Monday, February 7, 2011

belated birthday present...

semalam 7hb Feb...after 3months plus berumur 26 thn...dpt hadiah dr si hubby....walaupon terlambat tp tetap happy sbb si hubby sgt2 jarang belikan barang/hadiah dgn pilihan sendiri..alasan takut aku xsuke/reject/xpakai dan sebagainya...apepun...sangat suka dgn pilihan nya....comel...thank u la yea si hubby kerana menambah koleksi CR aku...harap2 lepas ni dapat adiah on time ms ari jadi la yea....hihi...xsedar diri..walaupon da celebrate birthday di kota kinabalu, snorkerling di pulau manukan, shopping xhengat di pasar filipino...berdua2an di King Park Hotel tanpa anak....still demand for adiah jugak...anyway...nothing valuable than ur loves and care to me...i love u lah....

tq to yuyu....

at last...setelah 26 tahun ++ ni...baru nk ade blog sendiri...previous da ade blog dgn acc friendster - still menggunakan nama yg sama..amypujie...cuma a dream of anyone tu jek dah jadi mimpi jd kenyataan...thanks to semua yg mendoakan....refer back to title di atas...tq la to yuyu sbb membakar semangat nk menaip kat blog ni...niat awal taun nk kembali berjinak2 dgn dunia zaman remaja---menulis diary tp bnyk sgt langau kat opis ni yg menyebok...xpela..semoga ingatan ni masih kuat utk mengenang sume kenangan2 indah dlm hidup dan yg pahit pon harap2 menjadi pengajaran...klu boleh xnak simpan dalam hati nanti makan diri sendiri plak kan....

untuk tahun arnab ni...semoga semakin bersemangat menjadi pekerja yg baik, istri yg baik..ibu yang baik...anak yg baik...sume yang baik la....semoga keadaan kewangan semakin kukuh...(walaupun calendar cina kate tahun ni kewangan ade sikit goyah)...uwa....harap2 still cukup buat perbelanjaan harian....semoga dapat bonus yg bnyak...haha( suka suka)...semoga berjaya mengurangkan penggunaan credit card (ni yg payah sangat ni)...dan jugak rajin bayar hutang PTPTN...haha...jgn smpai kena black list sudah..bnyk lg negara xpergi nih....dan yg paling penting semoga diberi kesihatan yg tip top....dan juga disayangi oleh sume orang esp si suami....amin.....